Ритуал по издигане на знамената и богата празнична програма за бележитата

...
Ритуал по издигане на знамената и богата празнична програма за бележитата
Коментари Харесай

Несебър отбеляза 115 години от Независимостта на България

Ритуал по издигане на знамената и богата празнична стратегия за бележитата дата

Несебър означи 115 години от Независимостта на България с тържествено издигане на националния байрак и празнична стратегия  на пл. „ Жулиета Шишманова “. Гордо развятото знаме подсети за събитията от 1908, когато България обръща нова страница от актуалната си история.

Кметът на община Несебър  Николай Димитров поздрави с малко слово, в което акцентира смисъла на днешната дата, трансформирала се в  символ на обединителна  сила и увереност. „ Преди 115 години нашите предшественици ни дадоха урок по какъв начин се отстоява независимостта  - с  характер, воля и непримиримост. Както българският народ преди повече от столетие бе обединен в името на национална идея, по този начин и ние – жителите на община Несебър, би трябвало  заедно, с упоритост и убеденост, да работим за развиването на нашата общественост. “, бяха част от думите на  кмета Димитров.

За бележитата дата въодушевено слово произнесе Златин Чаушев, началник-отдел на „ Несебър – Световно завещание “, акцентирайки върху значимостта на независимостта като държавнически акт.

В празничната стратегия присъединяване взеха деца от Обединената общинска школа по изкуствата  и Огнян Костов от Детската театрална студия към НЧ „ Яна Лъскова “.

Финал на проявата постави право българско хоро, в което се включиха и част от присъстващите, събрали се, с цел да уважат тази значима дата в българската история.

22 септември 1908 година бележи апогея на българското национално самочувствие, тъй като независимостта е дело осъществено без намесата на външни сили. То е резултат от решителността и гордостта на народа, и неговото предпочитание за самоопределяне и разцвет.
Обявяването на независимостта е акт на самонадеяност и храброст, който бележи смяната на статута на българската страна във вътрешното ѝ държавно и конституционно устройство, и от княжество България се въздига в царство.

Независимостта променя и международноправния статут на България: от васална и подвластна от Високата врата страна, от непълноправен индивид на интернационалното право съгласно Берлинския контракт, България се трансформира в пълноправна зачитана и уважавана страна, извоювала правото си да върви по личен политически, стопански и нравствен път.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР